Przyprawa do konserwowania ogórków
Składniki:
- koper łodyga
- gorczyca
- marchew kostka
- czosnek płatek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- cebula
- estragon
- papryka ostra
Sposób przygotowania:
Krok pierwszy.
Słoiki, nakrętki, gumki dokładnie umyć i wyparzyć. Średniej wielkości, nie całkiem dojrzałe ogórki dokładnie umyć i przejrzeć. Z objawami nadpsuć odrzucić. Włożyć po łyżce stołowej przyprawy do konserwowania ogórków Marsyl na litrowy słoik. Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając, by ich nie zgnieść. Przygotować zalewę. Na 1 litr wody: 0,5 szklanki octu 10%, płaska łyżka stołowa soli, 100 g cukru(łyża stołowa to około 20 g cukru). Zagotować wodę dodając wyżej wymienione składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać na koniec gotowania.
Krok drugi.
Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę na to by ogórki były całkowicie zalane wodą. Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry dnem do mementu wystudzenia. Można po zamknięciu pasteryzować lecz nie dłużej niż 15 min gdyż ogórki mogą stracić swoją twardość. Ogórki będą dobre po okolo 2-3 tygodniach.